Zapytaj Candy
Wróć do bloga

Jak oczyścić grill po użyciu

Czyszczenie grilla: porady i rozwiązania

Lato jest idealną porą roku na organizowanie obiadów i kolacji na świeżym powietrzu, z jak najlepszym wykorzystaniem własnego tarasu lub ogrodu. Zwłaszcza barbecue jest najbardziej cenionym rozwiązaniem, ponieważ umożliwia przygotowanie potraw o wyjątkowym smaku w przyjemny sposób i korzystanie w pełni z pięknej pogody, jaką oferuje lato.
Czy jest coś lepszego niż obfity grill pod gwiazdami w towarzystwie przyjaciół? Mięso i ryby z grilla, szaszłyki, bruschetta i grillowane warzywa to smakołyki, które stymulują apetyt już na samą myśl o nich, a delektowanie się tymi potrawami w towarzystwie sprawia, że każde danie jest jeszcze bardziej wyjątkowe. Zapoznaj się z kilkoma naszymi wskazówkami, dzięki którym serwowane przez Ciebie dania będą naprawdę apetyczne.

Przepisy na barbecue

Barbecue to sposób smażenia umożliwiający przyrządzenie wielu potraw, ale gdy mówimy o grillu, prym wiedzie mięso.
Sekret przygotowania soczystych filetów i befsztyków polega na zastosowaniu marynaty, która w celu skutecznego wykonania swojego zadania powinna być oleista, dobrze przyprawiona i lekko kwaskowata.
Przykładem prostej i uniwersalnej marynaty przeznaczonej do każdego rodzaju mięsa jest olej extravergine z oliwek, aromatyczne zioła (takie jak rozmaryn, szałwia, liść laurowy, tymianek, oregano), ząbek czosnku i wino do smaku. Należy zostawić w marynacie na około cztery godziny wołowinę lub na dwie godziny kurczaka i wieprzowinę, a następnie wrzucić te smakołyki na grilla, aby zapewnić sobie odpowiednio miękkie i soczyste mięso. Ważne jest, aby nie dodawać soli do marynaty lub ogólnie przed smażeniem: sód spowodowałby odwodnienie potrawy, a mięso stałoby się twarde i włókniste.
Miłośnicy ryb mogą natomiast postawić na doskonały grill z rybami i owocami morza, wybierając bardzo świeże ryby i skorupiaki. Nie będą rozczarowane również osoby, które nie jedzą mięsa i ryb, ponieważ grill umożliwia przyrządzenie różnych przepisów dla wegan, takich jak ser tomino i ser scamorza z grilla (idealne dla wegetarian), szaszłyki z tofu czy befsztyki z seitana z grilla (wskazane również dla wegan).
Do dań głównych można przygotować dodatki na bazie apetycznych pieczonych warzyw, takich jak bakłażany, cukinie i papryka.

Jednak po zakończeniu kolacji pozostaje jeden problem do rozwiązania: dokładne oczyszczenie grilla i wielu użytych naczyń stołowych. Smażenie na grillu często bowiem powoduje powstanie na ruszcie twardych osadów, a także osadzanie się resztek oleju i tłuszczu na sztućcach i półmiskach. Sprawdźmy wspólnie, co zrobić, aby przywrócić naczyniom ich blask i jak konserwować grilla, aby był zawsze skuteczny i gotowy do użycia.

Konserwacja grilla

Zasadniczą sprawą jest oczyszczenie grilla po każdym użyciu poprzez staranne usunięcie spalonych resztek i jak najdokładniejsze umycie.
Do usuwania wszelkich twardych osadów zaleca się szczotkę lub metalowy druciak, którymi można przetrzeć całą powierzchnię grilla. Następnie można przystąpić do usuwania resztek tłuszczu i oczyścić ruszt przy pomocy wilgotnej gąbki. Aby zapobiec powstaniu rdzy na mokrym metalu, wystarczy od razu przesunąć grill nad płomieniem lub dokładnie go osuszyć.
Wykonanie tych czynności zawsze po zakończeniu grillowania zagwarantuje najwyższą jakość następnych barbecue i jednocześnie zapobiegnie pogorszeniu smaku potraw.

Czyszczenie sztućców i naczyń stołowych

Aby zapewnić długi okres użytkowania szczypiec, widelców i łopatek, należy również przestrzegać odpowiednich zaleceń.
W przypadku, gdy barbecue odbyło się z dala od domu, zalecamy zawinięcie sztućców w papier gazetowy na czas przewozu i zanurzenie ich możliwie jak najszybciej w gorącej wodzie z dodatkiem środka do mycia naczyń. Tak samo należy postąpić z użytymi naczyniami stołowymi w celu zmiękczenia ewentualnych twardych osadów.
Jeżeli zabrudziliśmy wiele talerzy i naczyń stołowych, skorzystanie z wyjątkowo pojemnej zmywarki pozwoli przyspieszyć czynności ich mycia i suszenia. Zmywarki do naczyń Candy Evo Space oferują najlepsze rezultaty w zakresie mycia i pojemności, ponieważ jednorazowo mogą umyć maksymalnie 16 kompletów naczyń, zapewniając zawsze błyszczące talerze, również jeżeli występowały trudne do usunięcia resztki jedzenia.

Niektóre modele są także wyposażone w opatentowany system Perfect Rapid Zone wykorzystujący siłę dwóch dodatkowych ramion obrotowych, które są umieszczone na dnie urządzenia i są w stanie usunąć nawet najbardziej uporczywy brud dzięki sile wytwarzanego strumienia wody. Ponadto dostępna jest gama Candy Maxi Plates, która umożliwia inteligentne zarządzanie przestrzenią wewnętrzną i może pomieścić jednorazowo aż 190 sztuk naczyń stołowych, zapewniając jednocześnie miejsce na patery i duże półmiski. 8 stojaków na bardzo duże talerze i 3 regulowane kosze umożliwiają optymalne rozłożenie naczyń we wnętrzu zmywarki, poprzez umieszczenie długich sztućców i małych pojemników w pierwszym koszu, szklanek, filiżanek i talerzy o regularnym kształcie w drugim koszu, a dużych talerzy, patelni i garnków o dużych rozmiarach w koszu znajdującym się na dole.

08/08/18
Kategorie: