Zapytaj Candy
Wróć do bloga

Domowe lody, smoothies i mrożone koktajle

Domowe lody, smoothies i mrożone koktajle

Lody, smoothies i mrożone koktajle to smakołyki, którym nie sposób się oprzeć w sezonie letnim. Niezależnie od tego, czy pojawiają się na zakończenie posiłku, czy też pełnią rolę świeżej przekąski bądź małego co nieco, te wyśmienite produkty są jeszcze lepsze i zdrowsze, jeżeli zostały przygotowane w domu: odkryj, jak samodzielnie przygotować pyszne i orzeźwiające desery i przeczytaj kilka wskazówek dotyczących ich prawidłowego przechowywania.

Przepis na domowe lody

Klasyczne gotowe preparaty do przygotowania lodów wymagają użycia maszynki do lodów. Lody można jednak łatwo i szybko przygotować samemu, również bez korzystania z urządzeń i składników powszechnie dostępnych we wszystkich kuchniach.
Mimo że klasyczna receptura przewiduje zastosowanie takich składników jak mleko, śmietana i jajka, można użyć po prostu mrożonych owoców, aby przygotować szybką i dietetyczną wersję lodów o obniżonej zawartości tłuszczu. Wystarczy zmiksować swoje ulubione owoce, wcześniej zamrożone w zamrażarce, z naturalnym jogurtem i niewielką ilością miodu lub cukru w celu osłodzenia przygotowanej masy.
Mimo że klasyczna receptura przewiduje zastosowanie takich składników jak mleko, śmietana i jajka, można użyć po prostu mrożonych owoców, aby przygotować szybką i dietetyczną wersję lodów o obniżonej zawartości tłuszczu. Wystarczy zmiksować swoje ulubione owoce, wcześniej zamrożone w zamrażarce, z naturalnym jogurtem i niewielką ilością miodu lub cukru w celu osłodzenia przygotowanej masy.
Możesz użyć owoców leśnych, truskawek, brzoskwiń, morel, bananów, czereśni bez pestek i jakichkolwiek innych owoców, które podpowie Ci wyobraźnia. Po uzyskaniu jednolitej i gładkiej masy ekspresowe lody będą gotowe do podania. Można przygotować lody w wersji light bez zawartości tłuszczów, używając chudego jogurtu i zastępując cukier (lub miód) łyżeczką stewii. Jeżeli natomiast posiadasz blender kielichowy, możesz wymieszać sok z owoców z jogurtem, a następnie włożyć masę do zamrażarki: w krótkim czasie otrzymasz świeże i odżywcze lody, które możesz dowolnie udekorować wiórkami czekoladowymi, kolorową posypką, syropem lub kremową polewą. W drugim przepisie na domowe lody wykorzystuje się kryształki lodu, aby zaradzić brakowi maszynki do lodów. Można skorzystać ze wszystkich klasycznych gotowych preparatów do przygotowywania lodów o dowolnym smaku – zarówno kremowych o smaku czekoladowym, waniliowym, orzechowym i kawowym, jak i lodów na bazie owoców – przy czym należy pamiętać o wlaniu masy do stalowego pojemnika, który powinien być wcześniej chłodzony w zamrażarce przez 24 godziny. Po włożeniu do zamrażarki na przygotowanej masie będą się tworzyć kryształki lodu, które należy regularnie rozbijać mniej więcej co 30 minut, miksując masę przy użyciu robota kuchennego lub mocnego ręcznego miksera. W ten sposób w ciągu 5–6 godzin pyszne domowe lody będą gotowe do spożycia.
Ostatni sposób polega na przygotowaniu lodów o dowolnym smaku za pomocą maszynki do lodów. Należy dodać łyżeczkę rumu (lub innego dowolnego likieru) i wstawić otrzymany krem bezpośrednio do zamrażarki: taka mieszanka składników zapobiegnie zmrożeniu masy i sprawi, że lody będą mieć odpowiednią kremową konsystencję.

Jak przygotować doskonałe smoothies i mrożone koktajle

Smoothies to gęste kremowe napoje bogate w witaminy, białko i sole mineralne, które na wiele sposobów można dostosować do indywidualnych preferencji i podawać w charakterze bardzo smacznych przekąsek.
Podstawowymi składnikami potrzebnymi do przygotowania smoothies są owoce i mleko.
Mleko krowie można z powodzeniem zastąpić mlekiem sojowym, migdałowym, kamut, owsianym lub innymi zamiennikami roślinnymi przeznaczonymi dla osób z nietolerancją laktozy lub będących na diecie wegańskiej. Oto kilka smacznych przepisów na letnie smoothies:

• smoothie truskawkowe;

• smoothie z bananami i gorzkim kakao;

• smoothie z owocami leśnymi;

• smoothie z truskawkami, bananami i masłem orzechowym;

• smoothie z cytryną, pomarańczą i imbirem;

• smoothie z brzoskwinią, gruszką i kiwi.

Aby Twoje smoothie było jeszcze smaczniejsze, możesz je udekorować świeżymi owocami lub dodać do miksera kostki lodu dla uzyskania fenomenalnej granity. Dla największych łasuchów możesz połączyć lody ze smoothies i przygotować smaczny napój: mrożony koktajl. Czy jest coś lepszego niż przygotowanie doskonałego mrożonego koktajlu na bazie domowych lodów? Podczas przygotowywania mrożonych koktajli jedynymi ograniczeniami są wyobraźnia i zawartość lodówki: wystarczy zmiksować ulubione lody ze świeżym mlekiem i dodać według własnych upodobań bitą śmietanę, kakao w proszku, świeże owoce, wiórki z gorzkiej czekolady lub rozdrobnione orzechy laskowe.

Wskazówki dotyczące przechowywania lodów, smoothies i mrożonych koktajli

Chcesz przechować przygotowane domowe lody, smoothies lub kupione lody tradycyjne? Sprawdź kilka prostych rozwiązań umożliwiających zachowanie świeżości tych pysznych deserów, bez szkody dla ich smaku i bez ryzyka powstawania kryształków lodu w produkcie.
Idealnym miejscem do przechowywania lodów jest zamrażarka o temperaturze około −21/−22°C. Z tego względu zaleca się odpowiednie ustawienie poziomu mrożenia. Należy pamiętać, że każda zmiana stanu termicznego ma wpływ na integralność produktu, dlatego w momencie jego podania nie należy dopuścić, aby był wystawiony na działanie temperatury otoczenia przez dłużej niż pół godziny. Najlepszym rozwiązaniem jest włożenie lodów do lodówki, aby powoli zmiękły.
Domowe lody zwykle nie są poddane pasteryzacji, dlatego sugerujemy ich spożycie w ciągu kilku dni, aby nie dopuścić do rozwoju bakterii. Lodów przygotowanych tradycyjnymi metodami nie można przechowywać w zamrażarce dłużej niż przez tydzień. Dotyczy to zwłaszcza lodów o kremowym smaku, które zawierają jajka.
Smoothies i mrożone koktajle należy natychmiast włożyć do lodówki, odpowiednio je przykrywając i przechowując w szczelnym zamknięciu: napoje te trzeba spożyć do końca dnia, najlepiej w ciągu 4–6 godzin, ponieważ mleko i owoce mają tendencję do szybkiego rozpadu i utleniania.

Firma Candy oferuje szeroki asortyment zamrażarek i lodówek do bezpiecznego przechowywania żywności, dzięki którym na Twoim stole zawsze pojawią się świeże produkty – niczym prosto ze sklepu. Oferujemy zamrażarki i lodówki we wszystkich rozmiarach i wszelakiego typu, wyposażone w najnowocześniejsze technologie chłodnicze. Zobacz nasz pełny katalog i wybierz rozwiązanie najlepsze dla Twojej kuchni.

06/08/18