Zapytaj Candy
Wróć do bloga

Październikowe warzywa: lista, właściwości i pomysły

Październikowe warzywa: lista, właściwości i pomysły

Nadejście jesieni powoduje zmiany w krajobrazie i oznacza również zmianę naszego rytmu życia: jest coraz więcej deszczowych dni, spada temperatura i stopniowo mamy do dyspozycji coraz mniej godzin światła. Jednak ta pora roku niesie ze sobą również cały wachlarz nowych kolorów, które przybiera natura, ozdabiając nasze otoczenie czerwonymi i pomarańczowymi odcieniami. Październik jest miesiącem, w którym na naszych stołach pokazują się sezonowe warzywa, wzbogacając posiłki w intensywne i przyjemne smaki.
Poznajmy typowe warzywa i owoce dostępne w październiku i sprawdźmy, jak najlepiej się nimi delektować.

Jakie warzywa są typowe dla października?

Chociaż techniki uprawy szklarniowej umożliwiają już hodowanie dowolnych warzyw i owoców przez cały rok, kupowanie sezonowych warzyw i owoców niesie ze sobą liczne korzyści. Przede wszystkim wyrobienie sobie takiego nawyku gwarantuje nam spożywanie świeżych produktów pochodzących z terytorium naszego kraju, a zatem nienarażonych na długie przewozy z zagranicy lub poddanie metodom przechowywania, które niekorzystnie wpływają na ich smak lub właściwości organoleptyczne.
Po drugie, produkty niesezonowe zwykle są droższe, ponieważ są częścią dłuższego łańcucha produkcyjnego, dlatego kupowanie produktów sezonowych przynosi nam oszczędności. I na koniec, kupowanie typowych sezonowych warzyw oznacza, że zdążamy w kierunku rolnictwa przyjaznego dla środowiska i proekologicznego, którego celem jest zmniejszenie negatywnego wpływu na środowisko oraz utrzymanie różnorodności biologicznej.
Sprawdźmy zatem, na jakie produkty żywnościowe ukierunkować nasze zakupy w październiku:

  • buraki;
  • botwina;
  • brokuły;
  • marchew;
  • kalafior;
  • kapusta;
  • fasola;
  • fenkuł;
  • grzyby;
  • endywia;
  • por;
  • czerwona cykoria;
  • rzepa;
  • cebula szalotka;
  • seler;
  • seler korzeniowy;
  • szpinak;
  • trufle;
  • topinambur;
  • dynia.

Warzywem najbardziej reprezentatywnym dla października jest bez wątpienia dynia, produkt bogaty w witaminy A i C oraz witaminy z grupy B, a także niekwestionowany symbol święta Halloween. Dynia nadaje się do przyrządzania wielu przepisów: począwszy od kremowych zup po risotta o kremowej konsystencji, domowe zapiekanki czy desery, takie jak keksy i muffiny.


O tej porze roku z wilgotnej ziemi w lesie wyłaniają się renomowane odmiany grzybów, wśród których wyróżnia się niekwestionowany król grzybni, czyli borowik, do którego należy dodać gołąbki i rydze. Oprócz grzybów na początku jesieni pojawiają się też różne cenne odmiany białych i czarnych trufli.
Kapusta, szpinak i czerwona cykoria znów wzbogacają nasze potrawy w charakterze dodatków do mięsa lub składników do przyrządzenia apetycznych przepisów, takich jak risotto z cykorią, słona zapiekanka z serem ricotta i szpinakiem, czy też kapuśniak.


Topinambur to następny bohater jesieni. To cenne warzywo, znane też pod nazwą karczocha jerozolimskiego czy niemieckiej rzepy, zawiera duże ilości potasu, sodu, magnezu, witaminy C i wapnia. Topinambur można wykorzystać na wiele sposobów i nadaje się zarówno do zwykłego pieczenia w piekarniku, jak i do przyrządzania fenomenalnych czipsów, risotto, purée i kremowych zup.
 

Październikowe owoce

Na początku października pojawiają się również nowe owoce. Na pierwszym miejscu znajdziemy gruszki i jabłka bogate w sole mineralne o zasadniczym znaczeniu dla dobrego samopoczucia. Te smaczne owoce są nie tylko doskonałą przekąską, lecz nadają się również do przygotowania typowych deserów, takich jak ciasta i strudle. Kolejnym niezbędnym elementem jesieni są kasztany, główny składnik tradycyjnego włoskiego ciasta kasztanowego („castagnaccio”), a pieczone kasztany doskonale smakują w zimne dni. W październikowym koszyku nie może też zabraknąć kiwi, granatów, owoców kaki, mandarynek i pomarańczy.
Pojawiają się również świeże owoce oleiste, takie jak pistacje, orzechy włoskie i orzechy laskowe.

Październikowe owoce: pomysły i przepisy

Duża różnorodność warzyw, które natura oferuje w październiku daje nam wręcz nieograniczone możliwości wyboru, gdy zabieramy się do gotowania. Niższe temperatury zachęcają do spożywania ciepłych i stymulujących dań, takich jak zupy i kremy, do których nadają się przede wszystkim: dynia, topinambur, kapusta i pory.
Grzyby i trufle doskonale pasują do pierwszych dań na bazie makaronu jajecznego, gwarantując apetyczne połączenia z innymi sezonowymi produktami, przykładem może być makaron tagliatelle z borowikami, dynią i orzechami włoskimi, w którym zamknięte zostały wszystkie najbardziej autentyczne aromaty jesieni. Endywia, czerwona cykoria i pory są idealne do zapiekania w piekarniku, stanowią dodatki do mięsa o zdecydowanym smaku oraz świetnie nadają się do deski serów i drugich dań na bazie mięsa.
Aby jak najlepiej zachować właściwości organoleptyczne warzyw zaleca się stosowanie metody gotowania na parze, które umożliwia przyrządzenie lekkich i łatwostrawnych przepisów bez konieczności używania oleju czy masła.
Ugotowany na parze szpinak, marchew, kalafior, brokuł, topinambur i fenkuł uwalniają cały swój smak i zachowują niezmienioną ilość zawartych w nich soli mineralnych i witamin. Wszystkie przepisy przewidujące gotowanie na parze można przyrządzić przy użyciu nowych piekarników Smart Steam, które umożliwiają serwowanie przyrządzanych w praktyczny i szybki sposób dań korzystnych dla zdrowia. 

26/10/18
Kategorie: