Zapytaj Candy
Wróć do bloga

3 proste rady jak zamienić swoją sałatkę w smaczny i odżywczy posiłek

3 proste rady jak zamienić swoją sałatkę w smaczny i odżywczy posiłek

Nareszcie mamy lato! Odłóż zimowe ubrania i przepisy, aby zrobić w swoim życiu miejsce na zwiewne, letnie tkaniny oraz świeże, kolorowe posiłki.

Upały sprawiają, że czujesz się odwodniony i wykończony? Aby przetrwać te gorące dni, warto zwrócić uwagę na to, co znajduje się na Twoim talerzu. Unikaj ciężkiego i niezdrowego jedzenia, a zamiast niego wybierz lżejsze posiłki o wspaniałym smaku, pełne wartości odżywczych. A co może być lepsze od energetyzującej letniej sałatki?

Oczywiście prawidłowo przyrządzonej, bo w innym przypadku to danie, którego głównym składnikiem są warzywa liściaste, może Cię rozczarować.

Jak sprawić, aby Twoja sałatka zmieniła się w posiłek, którym będziesz delektować się przez całe lato? Sekretem jest połączenie ulubionego rodzaju sałaty (sałaty masłowej, rzymskiej, lodowej, czy little gem) z odpowiednimi proteinami, dressingiem i innymi apetycznymi składnikami. Oto nasza lista 3 prostych składników, które dodadzą smaku każdej sałatce.

Nie bój się protein

Specjaliści zalecają codzienne spożywanie protein, które wspierają nasze mięśnie, skórę i kości. Ale zamiast tradycyjnej piersi z kurczaka albo tuńczyka z puszki, warto spróbować fasoli! Rośliny strączkowe oferują pełną gamę kolorów, smaków i tekstur, dzięki czemu stanowić będą doskonałe uzupełnienie każdej sałatki. Na przykład garść białej fasoli będzie zaskakującym dodatkiem do pomidorów, mozarelli i bazylii – czyli włoskiej sałatki caprese.

Pamiętaj o chrupkości

Chrupiące składniki potrafią zmienić zwykłą sałatkę w coś niesamowitego. Chipsy z parmezanu i grzanki to świetny wybór, jeśli chcesz dodać nudnej sałatce nieco charakteru i zarazem nie najlepszy, jeśli dbasz o linię. W ramach alternatywy spróbuj dodać do potrawy nasiona słonecznika albo posiekane orzechy, które dodadzą sałatce chrupkości, witamin i minerałów. Dodaj nieco orzechów do sałatki z fenkułem, pomarańczą i czarnymi oliwkami, aby podkreślić charakter tej klasycznej sycylijskiej potrawy.

Sałatka dopracowana... zaskakująco!

Ostatnim, choć nie mniej ważnym, składnikiem sałatki jest dressing. Aby dodać wybranym liściom, warzywom i białkom więcej smaku, potrzeba idealnego dresingu – takiego, który odpowiada Twoim kubkom smakowym i pasuje do dobranych składników. Perfekcyjny sos sałatkowy ma wiele twarzy: możesz zdecydować się na klasyczny włoski winegret (mieszankę oliwy i octu balsamicznego) albo skierować swą uwagę na kremowe dresingi na bazie majonezu, musztardy lub produktów mlecznych, takich jak kwaśna śmietana, czy jogurt. Jeśli lubisz kremowe sosy, ten przepis pozwoli wznieść się Twojej sałatce na wyższy poziom: najpierw posiekaj drobno cebulę szalotkę i trzy piórka szczypiorku, następnie dodaj szklankę jogurtu, sól i sok z cytryny i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ten lekki, kremowy sos zamieni zwyczajną surówkę z marchwi w zabójczo pyszne danie, bez którego tego lata nie będziesz mógł się obejść!

Fasola, nasiona słonecznika i dresingi jogurtowe to jedynie trzy z nieskończonej listy składników, które możesz dodać tego lata do swoich sałatek. Wybierając, zawsze staraj się zachować równowagę pomiędzy spożywanymi proteinami, chrupkością i odpowiednim dressingiem, dzięki któremu Twoje ulubione smaki będą bardziej intensywne.

19/07/19
Kategorie: