Zapytaj Candy
Wróć do bloga

Ciastka na Halloween: przepisy i porady

Ciastka na Halloween

Halloween to jedno z najzabawniejszych i najbardziej kolorowych świąt w roku, oczekiwane zwłaszcza przez dzieci, które na jedną noc mogą złamać zasady obowiązujące na co dzień w domu i poza nim.

Słodycze są kluczowym elementem przy obchodzeniu tego święta, podobnie jak różnorakie przebrania. Cukierki, czekolada i ciastka na Halloween są niekwestionowanymi gwiazdami: sprawdźmy 2 proste i szybkie przepisy do przyrządzenia w domu, dzięki którym uszczęśliwisz swoje dzieci.

Ciastka na Halloween: składniki i sposób przygotowania

  • Ciastka w kształcie czaszki
  • Paluszki wiedźmy

Ciastka w kształcie czaszki: przepis i sposób przygotowania

Są to sympatyczne orzechowe ciastka w kształcie czaszki, ozdobione orzeszkami piniowymi imitującymi zęby.

Do przygotowania 30 sztuk ciastek w kształcie czaszki potrzebujesz:

  • 500 g mąki „00”;
  • szczyptę drobnej soli;
  • 1 jajko;
  • 380 g masła;
  • 240 g cukru;
  • 1 laskę wanilii;
  • 240 g mąki z orzechów laskowych;
  • 30 g orzeszków piniowych.

Przygotowanie

  1. Wsyp do miski mąkę „00”, cukier oraz mąkę z orzechów laskowych i wymieszaj wszystko trzepaczką kuchenną.
  2. Dodaj masło pocięte na kawałki i wymieszaj ręką wszystkie składniki.
  3. Do osobnej miski wbij jajko, dodaj sól i ziarenka z laski wanilii.
  4. Masę jajeczną wlej do większej miski i kontynuuj wyrabianie. Otrzymane ciasto wyłóż następnie na stolnicę oprószoną lekko mąką i uformuj z niego kulkę.
  5. Zawiń kulkę ciasta w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto ponownie na stolnicę i rozwałkuj je na grubość jednego centymetra.
  6. Używając foremki o średnicy 6 cm, wykrawaj ciastka i palcami uformuj je na kształt czaszki: zrób zagłębienie na oczy i natnij je w taki sposób, aby uformować nos. Weź orzeszki piniowe i rozłóż je pod nosem, aby imitowały zęby.
  7. Włóż ciastka na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, a następnie wyjmij, pozostaw do schłodzenia i podawaj.

Paluszki wiedźmy: przepis i przygotowanie

Są to proste i szybkie do wykonania maślane ciasteczka idealne do świętowania Halloween.

Do wykonania 20 sztuk paluszków wiedźmy potrzebujesz:

  • 280 g mąki „00”;
  • 100 g masła;
  • 100 g cukru pudru;
  • 1 średniej wielkości jajko;
  • łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • ziarna z jednej laski wanilii;
  • szczyptę soli;
  • 20 migdałów.

Przygotowanie

  1. Masło pocięte na kawałki i pozostałe wymienione składniki (z wyjątkiem migdałów) włóż do dużej miski i wymieszaj je, a następnie uformuj kulkę. Uzyskane w ten sposób ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj, dopóki nie będzie gładkie i jednolite.
  2. Uformuj z ciasta wałek, który można podzielić na 20 kawałków mniej więcej po 25 g każdy.
  3. Z każdego kawałka uformuj wałeczek o długości między 10 a 12 cm.
  4. Wymodeluj je, tworząc zagięcia i detale palców, używając do tego celu gładkiego noża.
  5. Na końcach połóż migdał posmarowany białkiem, który będzie imitować paznokieć palca wiedźmy.
  6. Włóż 20 uformowanych w ten sposób paluszków na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
  7. Następnie pozostaw je do schłodzenia. Teraz palce wiedźmy już mogą łapać Twoje dzieci!
26/10/18
Kategorie: