Zapytaj Candy
Wróć do bloga

Jak mogę zapewnić właściwe przechowywanie produktów w lodówce? Poniżej znajdziesz kilka porad, jak zapobiegać powstawaniu pleśni i marnowaniu żywności.

Jak mogę zapewnić właściwe przechowywanie produktów w lodówce? Poniżej znajdziesz kilka porad, jak zapobiegać powstawaniu pleśni i marnowaniu żywności.

Układanie i przechowywanie żywności w lodówce we właściwy sposób pozwala na dłuższe zachowanie świeżości: wiedziały o tym nasze babcie i przekazały nam kilka prostych sposobów zapobiegania marnowaniu jedzenia. Poniżej znajdziesz kilka porad, jak zapobiegać powstawaniu pleśni, nieprzyjemnych zapachów i szybkiemu psuciu artykułów spożywczych.

Zapobieganie pleśnieniu.

Gdy mówimy o świeżej żywności, to zawsze gdzieś czai się pleśń. Regułą numer jeden jest regularne czyszczenie lodówki za pomocą wody i sody oczyszczonej lub octu. Odpowiednio do rodzaju produktu przechowywanego w lodówce: najskuteczniejszym sposobem długiego przechowywania grzybów lub sałat jest owinięcie ich arkuszem papieru wchłaniającego wilgoć. Aby zapobiegać pleśnieniu owoców i warzyw należy umyć je wodą i owinąć w papierowe torby. Uwaga na jabłka: lepiej jest przechowywać je poza lodówką lub przynajmniej bez kontaktu z inną żywnością, aby zapobiec ich dojrzewaniu lub gniciu.

Jak powstrzymać nieprzyjemne zapachy.

Kluczowe znaczenie ma regularne czyszczenie lodówki; poniżej znajdziesz kilka domowych sposobów na nieprzyjemne zapachy: aby zapobiec powstawaniu nieprzyjemnych zapachów, wystarczy schłodzić szklankę sody oczyszczonej lub bawełniany wacik nasączony octem. Chcesz rozwiązać problem wilgoci? Zamiast sody oczyszczonej użyj garści surowego ryżu.

Ważne jest, aby lodówka była czysta i aby jej ścianki nie były zalodzone, co pozwoli na właściwe działanie i utrzymanie niskiej temperatury.

Niektóre produkty nie muszą być chłodzone, a nawet mogą ulec uszkodzeniu po schłodzeniu, tak jak na przykład owoce egzotyczne, cytrusy, pomidory, zielony groszek, ogórki i cukinie. Wszystkie owoce i warzywa, które jeszcze nie dojrzały, powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Przed włożeniem do lodówki potraw gotowanych należy zaczekać na ich ostygnięcie, co pozwoli uniknąć skraplania pary i gwałtownego wzrostu temperatury w lodówce.

Aby uniknąć zanieczyszczenia należy trzymać osobno żywność surową i gotowaną, produkty należy przechowywać w czystych, zamykanych pojemnikach.

Jak układać żywność w lodówce.

Ułożenie żywności zależy od jej rodzaju, ponieważ każdy rodzaj żywności wymaga własnej temperatury. Mięso i ryby należy przechowywać w najzimniejszej części lodówki, najlepiej w specjalnej szufladzie. Ryby, właściwe wypatroszone i umyte, należy spożyć w ciągu 24 godzin, czas przechowywania mięsa jest różny w zależności od jego rodzaju i składu.

W wyższych temperaturach (zazwyczaj w szufladzie na dnie) przechowywane są warzywa i owoce, które mogą ulec uszkodzeniu w niskiej temperaturze i które należy spożyć szybko, aby zapobiec ich zepsuciu.

Sery dojrzewające należy przechowywać w najwyższej części lodówki, aby ochronić je przed nadmiernym nagrzewaniem lub schłodzeniem, sery świeże – w dolnej części, gdzie temperatura wynosi 2-4oC.

Co należy przechowywać w zamrażarce?

Zamrażarka to doskonały sojusznik w konserwacji świeżych owoców i warzyw, ponieważ zamrożoną żywność można przechowywać dłużej niż żywność w lodówce. Dobrze jest zamrażać produkty w czystych pojemnikach z etykietą zawierającą nazwę produktu i datę zamrożenia.

Przed umieszczeniem w zamrażarce potraw gotowanych należy zaczekać, aż ostygną, natomiast rozmrażanie produktów należy przeprowadzać nie w temperaturze pokojowej, ale w lodówce.

Jeżeli zamrozisz posiekany czosnek i cebulę, zawsze będziesz mieć pod ręką składniki do smażenia. Aby zachować świeżość ziół, zalej je oliwą z oliwek i zamroź w foremkach, tak aby uzyskać kostki lodu. Pamiętaj, że zamrożoną żywność można zamrozić tylko raz i należy ją jak najszybciej spożyć.

Dłużej świeże.

Aby najlepiej zabezpieczyć żywność utrzymuj temperaturę w lodówce na poziomie około 4-5oC, a w zamrażarce -18oC. Ustaw lodówkę z dala od źródeł ciepła, otwieraj ją tylko wtedy, gdy jest to konieczne, i jak najszybciej zamykaj.

Zastosuj klika sztuczek, aby wydłużyć trwałość żywności przechowywanej w lodówce i utrzymać jej smak: wypróbuj je!

04/01/16
Kategorie: