Zapytaj Candy
Wróć do bloga

Przepisy na Walentynki: pełne menu dla dwojga

Przepisy na Walentynki: pełne menu dla dwojga

Tradycyjnie w Walentynki wybieramy się do wyszukanej restauracji, aby z drugą połową skosztować specjalnych dań. Jednakże, czy może być coś bardziej romantycznego, niż własnoręczne przygotowanie kolacji, którą zaserwujemy i zjemy w intymnej atmosferze tête-à-tête? Oto propozycja pełnego menu: od przystawki aż po deser, idealnego, aby spędzić wieczór pełen miłości i dobrej kuchni przy okazji święta zakochanych.

• Jajko w koszulce w glazurze z nutą truflową

• Risotto z karczochami i płatkami solonej ricotty

• Pieczeń z cebulkami i czerwonym winem

• Czekoladowy ganache z figami i imbirem

Jajko w koszulce w glazurze z nutą truflową

Jajka w koszulce w glazurze z nutą truflową to bogata i smaczna przystawka, idealna, żeby otworzyć kolację pełną zimowych i zdecydowanych smaków.

Składniki dla 2 osób:

• 2 łyżki śmietany;

• 100 g sera koziego;

• 50 g wędzonej szynki speck z regionu Alto Adige;

• oliwa truflowa do smaku;

• różowy pieprz;

• tymianek.

Przygotowanie:

1. Przygotować dwa hermetycznie zamykane szklane słoiczki lub szklane miseczki wytrzymałe na wysoką temperaturę;

2. Wlać do każdego słoiczka łyżkę śmietany, zetrzeć 50 gram sera koziego i delikatnie ułożyć na wierzchu całe jajko, zwracając uwagę, aby nie uszkodzić żółtka;

3. przyprawić solą, różowym pieprzem i dobrze zamknąć słoiczki lub przykryć miseczki przezroczystą folią;

4. zachowując szczególną ostrożność, umieścić słoiczki w garnku wyłożonym ściereczką kuchenną, która zamortyzuje ewentualne uderzenia podczas gotowania;

5. napełnić garnek wodą do ¾ wysokości, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut;

6. ułożyć plastry specka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekać przez 15 minut w 150°, aż speck stanie się chrupiący;

7. podawać jajka w koszulce wraz z chrupiącym speckiem, dekorując danie kilkoma kroplami oliwy truflowej.

Risotto z karczochami i płatkami solonej ricotty

Risotto z karczochami i płatkami solonej ricotty to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, dzięki wyważonemu słodko - gorzkiemu smakowi karczocha i posmakowi solonej ricotty.

Składniki:

• 1 litr bulionu warzywnego;

• 3 cebulki szalotki;

• 2 karczochy;

• 1 pęczek tymianku;

• 1 kieliszek białego wina;

• 1 cytryna;

• 4 plastry dojrzewającego boczku o nazwie pancetta;

• 30 g masła;

• 50 g parmezanu;

• 25 g solonej ricotty;

• oliwa i sól.

Przygotowanie:

1. Umieścić pancettę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 7/8 minut w 220° aż do momentu, gdy plasterki będą chrupiące.

2. obrać karczochy z 4 pierwszych zewnętrznych warstw liści, pozostawiając nóżkę o długości ok. 3 cm;

3. odciąć wierzchołek i wydrążyć środek, żeby pozbyć się wewnętrznej części warzyw;

4. zanurzyć karczochy w wodzie z połową cytryny, żeby nie ściemniały w wyniku kontaktu z powietrzem;

5. pokroić karczochy w zapałki i zezłocić szalotkę na patelni;

6. dodać karczochy i podsmażyć wszystko na patelni, dodając na końcu wino;

7. wlać bulion warzywny, aby przykryć składniki na patelni i dusić aż warzywa będą miękkie;

8. Podsmażyć osobno pozostałą część pokrojonej szalotki, dodać ryż i prażyć aż do momentu, gdy ziarna ryżu będą przezroczyste;

9. wlać bulion, przykrywając ryż na wysokość, mniej więcej, palca, dodając stopniowo wywar aż do momentu zakończenia gotowania;

10. dodać karczochy do ryżu i dokończyć gotowanie;

11. dodać masło i parmezan, doprowadzając do kremowej konsystencji.

Pieczeń z cebulkami i czerwonym winem

Pieczeń z cebulkami i czerwonym winem to wyrafinowane drugie danie, w którym miękkie i soczyste mięso ukoronowane jest zdecydowanym smakiem cebulek.

Przygotowanie:

• 600 g żeberek wieprzowych z kością;

• 100 g słoniny w grubych plastrach;

• 125 g obranych białych cebulek;

• 250 ml czerwonego wina;

• 25 ml oliwy z oliwek extra vergine;

• 25 g masła;

• 1 ząbek czosnku;

• 15 g rozmarynu;

• bulion;

• sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. Oczyścić żeberka wieprzowe, usuwając dolną część i utrzymując nienaruszone krótko przycięte żeberka;

2. wykonać otwory w mięsie, umieszczając w nich grube kawałki słoniny;

3. dodać sól, pieprz i oliwę do smaku;

4. zblanszować cebulki przez ok. 2 minuty w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem octu, a następnie umieścić je na patelni z gorącym olejem;

5. dodać część czerwonego wina i dokończyć gotowanie;

6. piec pieczeń w piekarniku przez 45 minut w 180° z czosnkiem i rozmarynem, podlewając danie od czasu do czasu czerwonym winem, a następnie bulionem;

7. gotować przez ok. godzinę, pokroić na plastry i podać do stołu, dodając cebulki w czerwonym winie.

Czekoladowy ganache z figami i imbirem

Dobrą walentynkową kolację musi ukoronować deser godny takiej okazji. Proponujemy zatem czekoladowy ganache z figami i imbirem, żeby zakończyć ucztę kremowym uniesieniem smaków.

Składniki:

• 150 g gorzkiej czekolady;

• 110 g śmietany;

• 3 figi;

• 50 g cukru trzcinowego;

• 10 g świeżego imbiru.

Przygotowanie:

1. Połamać czekoladę, w garnuszku podgrzewając jednocześnie śmietanę.

2. Kiedy śmietana będzie ciepła, zdjąć ją z ognia i dodać kawałki czekolady, mieszając aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji;

3. Obrać imbir, drobno go posiekać i dodać do pozostałych składników;

4. Napełnić szklaneczki uzyskaną mieszanką i wstawić do lodówki na ok. godzinę;

5. Obrać figi, podzielić je na ćwiartki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypując cukrem i podpiekać przez 7 minut w 220°.

6. Podawać ganache udekorowane figami. Twoje pełne menu jest gotowe: nie pozostaje nam nic innego, niż życzyć smacznego i udanych Walentynek.

11/02/19
Kategorie: