Zapytaj Candy
Wróć do bloga

Idealne przepisy na lato

Trzy smaczne i szybkie letnie przepisy, które przygotujesz w kuchence mikrofalowej

Wraz z nadejściem lata i ciepłych dni, zmienia się sposób gotowania i jedzenia: nasz wybór pada na świeże i lekkie dania. Prezentujemy kilka prostych i szybkich przepisów na lato z wykorzystaniem kuchenki mikrofalowej, dzięki czemu możemy uniknąć ciepła generowanego przez tradycyjny piekarnik.

Proponujemy trzy letnie, szybkie i tanie przepisy na dania słodkie i słone, przygotowywane w mikrofalówce. Niewiele osób wykorzystuje w kuchni pełny potencjał tego urządzenia, ponieważ najczęściej ograniczamy się tylko do podgrzewania potraw.

Mikrofalówka zapewnia równomierne gotowanie i szybkie przygotowanie potraw. Oczywiście, najważniejszy jest wybór odpowiedniego urządzenia: w dziale mikrofalówek Candy znajdziesz najlepsze modele wraz z kartą techniczną, dzięki czemu wybierzesz produkt najlepiej dostosowany do swoich potrzeb.

Poznajmy zatem kilka letnich przepisów:

• Wytrawna tarta;

• Dorada z ziemniakami;

• Tort jogurtowy.

Wytrawna tarta z mikrofalówki

Do przygotowania tej tarty możesz wybrać swoje ulubione składniki. Zaleca się łączyć warzywa z wędlinami i serami.

W wersji klasycznej znajdują się cukinie pokrojone na cieniutkie plasterki, ser asiago i gotowana szynka, jednak można opcjonalnie dodać również krem z cykorii, ser grana i bresaolę lub bakłażany, wędzony ser scamorza i speck. Można też przygotować wersję wegetariańską z papryką, orzechami i serem gorgonzola.

Składniki:

• Ciasto kruche w płatach;

• Wybrane dodatki.

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od dodatków. Jeśli chcesz gotować warzywa w mikrofalówce z serem i wędlinami, pokrój wybrane produkty wzdłuż na cienkie plasterki. Jeśli chcesz przygotować wytrawną tartę z nadzieniem w formie kremu warzywnego, musisz je najpierw pokroić na kawałki, zblanszować i zmiksować blenderem.

2. Rozwiń ciasto, nie zdejmując go z papieru do pieczenia i przełóż je do szklanej foremki z mikrofali.

3. Widelcem ponakłuwaj spód ciasta i nakładaj warstwami nadzienie: najpierw na dnie rozłóż plastry wędliny, następnie dodaj warzywa (pokrojone lub zblendowane), a na końcu posyp kawałkami sera.

4. Gotuj w mikrofalówce przez 15 minut, używając programu Cook Light, a następnie - przed podaniem - daj tarcie odpocząć przez 5 minut w wyłączonej kuchence.

Dorada z ziemniakami

Dorada z ziemniakami to szybki i smaczny letni przepis. Dorada to biała ryba, charakterystyczna dla włoskich wód. Jej mięso jest chude, ale bogate w witaminy, fosfor, jod, żelazo i wapń. Popatrzmy, jak wygodnie przygotować ją w mikrofali, aby ograniczyć ciepło wydzielane przez piekarnik.

Składniki:

• dorada, ok. 500 g;

• 2 ziemniaki średniej wielkości;

• 10 dojrzałych pomidorów;

• 1 ząbek czosnku;

• 1 łyżeczka kaparów (solonych lub w occie);

• czarne oliwki do smaku;

• natka pietruszki do smaku;

• 4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin;

• sól do smaku;

Sposób przygotowania:

1. Oczyść, obierz i pokrój ziemniaki w bardzo cienkie plastry, a następnie rozłóż je na papierze do pieczenia, nadającym się do użytku w mikrofali, który posłuży nam do wykonania zawiniątka. Dodaj trochę oliwy z oliwek i lekko posól. Pamiętaj, że dorada - mimo delikatnego smaku - jest już wyrazista, więc zaleca się użyć niewielkiej ilości soli na etapie gotowania i, ewentualnie, dodać więcej później, w zależności od naszych upodobań smakowych.

2. Oczyść i wypatrosz doradę, przepłucz ją pod bieżącą wodą i oczyść papierowym ręcznikiem.

3. Przygotuj pozostałą część składników, które dodadzą smaku daniu: wymyj pomidory i pokrój je na ćwiartki; posiekaj natkę; obierz czosnek i podziel go na dwie części, wyjmując cały rdzeń; wypłucz kapary z soli.

4. Nadziej doradę ząbkiem czosnku, kilkoma pomidorami i kaparami. Ułóż rybę na podłożu z ziemniaków.

5. Dodaj pozostałe pomidory, kapary, posiekaną pietruszkę i oliwki, polej delikatnie oliwą i posól. Zamknij zawiniątko z papieru do pieczenia i ułóż je na foremce z mikrofali.

6. Gotuj w kuchence mikrofalowej przez 10 minut z mocą 750 watt. Pozostaw na kilka minut, otwórz rulon i podawaj. Zalecamy położyć warzywa obok ryby, aby łatwiej było ją oczyścić ze skóry i ości.

Tort jogurtowy z mikrofalówki

Tort jogurtowy to proste i smaczne danie. Idealny na letnie śniadanie lub na podwieczorek dla dzieci: jest niski i miękki. Sposób przygotowania w mikrofalówce:

Składniki:

• 100 g mąki „00”;

• 50 g mąki ryżowej;

• 150 g cukru pudru z wanilią;

• 80 g pełnotłustego jogurtu naturalnego;

• 25 g oliwy extra virgin;

• 2 g drożdży instant do słodkich wypieków;

• 2 jajka.

Sposób przygotowania:

1. Wysmaruj foremkę kroplą oliwy i odłóż ją.

2. Ubijaj jajka z cukrem, aby uzyskać puszystą masę. Teraz dodaj olej i jogurt, dokładnie wymieszaj.

3. W miseczce wymieszaj mąkę ryżową, mąkę 00 i drożdże instant.

4. Dodaj mieszankę mąk do puszystej masy, dobrze mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy masa jest gęsta i jednolita, wlej ją do natłuszczonej formy.

5. Piecz w mikrofalówce przez 6 minut, wybierając funkcję Cook Light, a następnie kontynuuj gotowanie przez 3 minuty z mocą 350 watt. Pod koniec wykonuj próby „suchej wykałaczki”, aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe. Wykałaczka musi być sucha. W przeciwnym razie dodaj, po każdej próbie, kolejną minutę pieczenia.

6. Pod koniec pieczenia pozostaw tort do wystudzenia, wyjmij go z foremki i przełóż na talerz.

27/06/19
Kategorie: